Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın Hocalı soykırımının 32. yıl dönümüne ilişkin açıklaması

No: 070/24, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın Hocalı soykırımının 32. yıl dönümüne ilişkin açıklaması
26 Şubat 2024

 

Bugün, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik askeri saldırısı ve topraklarımızın işgali sırasında Azerbaycan sivil halkına karşı gerçekleştirilen Hocalı soykırımının üzerinden 32 yıl geçti.

 

Baganis Ayrim, Jamilli, Karkijahan, Meşali, Malibeyli, Guschular, Karadağlı vb. Azerbaycan topraklarının işgali sırasında Ermenistan’ın Azerbaycanlılara karşı uyguladığı etnik temizlik ve soykırım politikası. yerleşim yerlerinde işlenen insanlığa karşı suçlar da buna eşlik ediyordu. Bu türden en korkunç katliamlardan biri Hocalı şehrinin sakinlerine karşı gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

25-26 Şubat 1992 gecesi, eski SSCB’nin 366. Motorlu Tüfek Alayı’nın yardımıyla, Ekim 1991’den bu yana kuşatma altında olan ve karayoluyla bağlantısı kesilen Hocalı şehri Hocalı’nın silahlı kuvvetleri, Ocak 1992’den bu yana elektriği kesilen bölge yoğun topçu ateşiyle işgal edildi.

 

İşgal sonucunda 63’ü çocuk, 106’sı kadın, 70’i yaşlı 613 kişi vahşice katledildi, 8 aile tamamen yok edildi, 130 çocuk anne ve babasından birini, 25 çocuk ise her iki anne ve babasını kaybetti. Yakalanan ve vahşice işkence gören 1.275 kişiden 68’i kadın ve 26’sı çocuk 150 kişinin akıbeti ise bilinmiyor.

 

Barışçıl Azerbaycanlıların herhangi bir askeri ihtiyaç olmadan yaşadığı Hocalı şehrine ağır askeri teçhizat uygulanması, sivil halka karşı yapılan zulümlere ilişkin araştırma materyalleri, tanık ifadeleri ve ayrıca Ermenistan’ın eski cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın konuşması. Hocalı Soykırımı sırasında Savunma Bakanı şunları söyledi: Kaldıramayan bir millettir. “Bu klişeyi kırdık” ifadesi, yaşanan katliamın tesadüfi olmadığı, soykırım suçu olarak Ermenistan tarafından önceden planlandığı ve bu ülkenin tali güçleri tarafından gerçekleştirildiği konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.

 

Ermenistan’ın Azerbaycanlılara karşı işlediği diğer insanlığa karşı suçlar gibi Hocalı soykırımı da uluslararası insani hukukun, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezalandırma, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmenin ağır bir ihlalidir.

 

Ermenistan’ın işlediği insanlığa karşı suçların cezasız kalmaması, ülkenin 44. yüzyılda askeri operasyonların gerçekleştiği bölgelerden uzakta Gence, Berde ve Tertar gibi bölgelerdeki nüfusa karşı savaş suçları işlemeye yönelik mevcut uygulamasını sürdürmesine yol açtı. gün Vatanseverlik Savaşı. Bu durum, soykırım gibi evrensel yargı kapsamına giren insanlığa karşı suçların faillerinin adalet önüne çıkarılmamasının ciddi sonuçlarını bir kez daha ortaya koyuyor.

 

Bu açıdan bakıldığında uluslararası toplum tarafından suçluların cezasız kalmasının sona erdirilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde alınan tedbirlerin desteklenmesi ve bu alanda işbirliklerinin yapılması son derece önemlidir.

 

Bu yıl ilk kez Hocalı soykırımının 32. yıl dönümünde üç renkli bayrağımız Hocalı şehri dahil tüm Azerbaycan topraklarında dalgalanıyor, bu her Azerbaycanlı için manevi bir darbe ve onulmaz bir yaradır.

 

Hocalı’nın kurtuluşu bizim gücümüzü ve birliğimizi simgelediği gibi, Hocalı soykırımı mağdurlarına karşı bir vefa borcudur.

 

Azerbaycan tarafı aynı zamanda ulusal düzeyde ve mevcut uluslararası hukuk çerçevesinde alınan sürekli önlemlerin, dokunulmazlığın sona erdirilmesine ve Ermenistan’ın Ermenistan’a yönelik saldırısı sırasında işlenen ciddi suçlardan sorumlu kişilerin adalet önüne çıkarılmasına hizmet edeceğine inanmaktadır. Azerbaycan.

 

Facianın 32. yıl dönümünde, Hocalı soykırımı da dahil olmak üzere Ermeni etnik nefretinin ve soykırım suçlarının masum kurbanlarını derin saygı ve hürmetle anıyoruz.

 

Huzur içinde yatsın!

Paylaş

BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no07024